Kako se obući za svečane prilike, za izlaske… ?
30. мај 2017.
Zbog čega Vam je potrebna agencija za organizaciju venčanja i dekoraciju?
7. јун 2017.

Značenje najzastupljenijih svadbenih običaja

Srbija je zemlja gde ima više vera i običaja, i svako ima svoje običaje koje poštuje. U nekoj porodici je to manje tamo gde se smatra

To je staromodno i dosadno.

Dok u nekim porodicama su običaji veoma važni i imaju veliki značaj.


Kako god, kada dođe TAJ najvažniji DAN, svi se setimo običaja i uglavnom manje-više svi ih ipoštujemo na pravi način, jer ipak kako kažu bake od toga će zavisiti dalji život supružnika.

Danas ćemo govoriti o svadbenim običajima, da li ih se treba pridržavati ili ne, i koliko su oni važni za dalji život supružnika.
Mnoga istraživanja su dokazala, da ukoliko se ispoštuju bar neki običaji na vašem venčanju, mnogu da doprinesu ili ne doprinesu ukoliko se ne ispoštuju na dobar ili loš način, sve zavisi od vas samih.

Običaja ima jako mnogo ali ja ću vam spomenuti samo neke, na primer:

Bacanje sita mlade u svoj novi dom

Prema verovanju, mlada kada ulazi u kuću gde će živeti sa svojim izabranikom, od svekrve dobija sito, koje je već pripremljeno od strane svekrve. U situ se nalazi žito, sitni novčići i razni sitni slatkiši. Mlada uzima sitno i ono što se u situ nalazi baca sebi iznad glave, kako bi svatovi pokupili njima za sreću. Kada je bacila  sve iz sita, mlada uzima sito i baca ga na krov kuće. Ukoliko se sitno zadrži na krovu, znači da će se i mlada zadržati u toj kući.

Puškom u jabuku

Kada mladoženja ide po mladu, običaj je da tast postavi jabuku na najviše drvo u mladinom dvorištu. Mladoženja ne može da odvede mladu sve dok puškom ne pogodi jabuku na drvetu.

Svadben venac

Dan pred svadbu, u kući mlade i mladoženje, ukrašava se kapija svadbenim vencem, u znak da je te godine bilo venčanje u toj kući. Venac se drži na kapiji, najmanje godinu dana.

Ko je gazda kuće

Na ceremoniji venčanja kada se mladenci izjasne da pristaju da sklope brak, običaj je da mlada ili mladoženja nagazi supružnika. Običaj kaže da će onaj ko to prvi uradi vodiće glavnu reč u kući.

Materina pogača 

Mladina majka trebalo bi da ispeče pogaču, koja se tako i zove – materina pogača. Mladencima se uručuje pre svečanog ručka da je lome zajedno. Ko odlomi veće parče pogače, biće gazda u kući.

Bacanje bidermajera 

Kada se završi ceremonija venčanja, mlada baca bidermajer preko glave devojkama koje nisu udate. Prema verovanju, koja ga uhvati, sledeća se udaje.

Da se mlada lakše porodi 

Mladi se nakon oblačenja venčanice vezuje tanak crven konac oko struka. Onog momenta kada se začuju sirene kola, devojke brzo kidaju konac. Prema verovanju, s lakoćom kojim je pokidan konac, i mlada će se lako poroditi.

Toliko o današnjem blogu, nadam se da sam vam pomogla u tome šta neki običaji znači i da li želite da ih srpovedete u delo.

Do sledećeg čitanja, u međuvremenu nas čitajte, lajkujte i šerujte na fejsbuku: www.facebook.com/emilijavencanja i instagramu: emilija.vencanja93
Emilija

 

 

1 Komentar

  1. Mica каже:

    Jako lep tekst.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *