Emilija Venčanja
Kada je idealno vreme za brak?
27. октобар 2017.
Emilija venčanja
Dajte pečat svom venčanju, neka bude posebno a ne prosečno!
16. јануар 2018.

Svadbeni budžet: 10 osnovnih principa

Emilija venčanja

Emilija venčanja

Budžet – to je osnova, fundament vaše svečanosti. Zato je važno izbeći greške pri njegovom sakupljanju. U tome će vam pomoći naši saveti.

Princip br. 1. Početi pripreme od sastavljanja budžeta

Odmah posle veridbe, na talasima radosti i euforije, stvori se ogromna želja da što pre izaberete venčanicu, naručiti prstenje ili napraviti set fotografija, uz pomoć fotografa koga ste vi odavno pratili na društvenim mrežama i maštali baš „takvu“ fotografiju. Ali verovatno niste razmišljali o visini budžeta koga vi možete priuštiti za sve svadbene obaveze. Vrlo je lako potrošiti i više od onoga što vi sebi možete priuštiti. Zar ne? Tada vam je potrebno da uštedite na tako važnim elementima kao što su mesto venčanja (maštali ste možda o obalama mora i drugim atraktivnim mestima) ili na jelovniku.

Izbeći sve pomenuto je veoma lako: nemojte ništa kupovati ni planirati dok ne razmislite o svemu i dok se ne saberete sa sobom i ne porazgovarate sa svojim budućim mužem – koliki je zapravo vaš budzet! Niko vam pritom neće smetati da pogledate na neke od ponuda popularnih restorana ili da se inspirišete predivnim slikama na društvenoj mreži Pinterest.

Princip br. 2. Utvrditi granice odgovornosti

Kada ste utvrdili format predstojeće svadbe, prodiskutujte sa porodicom ko će za sve to da plati! Da li vi planirate da sa mladoženjom sve platite ili će vam u tome pomoći roditelji? Ako će vam pomoći, u kojem obimu? Da li će to biti samo jedan deo finansijske pomoći (naprimer, porodica mlade želi da kupi venčanicu, a porodica mladoženje – želi da plati troškove medenog meseca) ili će to biti tačno utvrđena suma? Na različitim mestima, kod različitih ljudi, to se pitanje rešava na različite načine. Sto kuća, sto običaja – kako kaže naš narod.

Princip br. 3. Postaviti prioritete

Vrlo se lako oduševiti pri izboru tkanine za stolnjake ili bojom sveća, ali pre svega potrebno je rešiti – bez čega je nemoguća vaša svadba – šta je za vas oboje najvažnije. Da li je to raskošni restoran, originalni dekor svadbe na otvorenom (na jahti, obali mora, na planini i sl.) ili najpopularnija grupa u vašem gradu – to i nije važno. Najvažnije na ovoj etapi – utvrditi šta zaslužuje stvarno velike troškove, a na čemu vi možete ekonomisati, zbog čega nećete kasnije požaliti što ste to izuzeli.

Princip br. 4. Zapisivati sve rashode

Jednostavno, nemoguće je držati veliki broj detalja u glavi! Izaberite najlakši način zapisivanja troškova koji će vam biti najpraktičniji, naprimer: tablice u EXCEL-u, online aplikacija na smartphonu ili jednostavno uzmite blokčić i pišite sve do detalja.

Naprimer, rashodi za pripremu mlade i mladoženje za svadbu, uključujući čak i probnu šminku i frizuru. Po pravilu taj deo podrazumeva popriličnu suma: manikir, pedikir, farbanje kose, šišanje mladoženje – to je minimum koji je neophodan za svaki mladi bračni par.

U praksi, ne uključujući skupe poklone, skupi se još desetak stvari koji su neophodni za jednu svadbu. Jasno i precizno planirajući koliko novca ste vi potrošili i na šta – vi možete oceniti rashode i ako je neophodno korektovati budžet tako da ništa ne propustite.

Emilija venčanja

Emilija venčanja

Princip br. 5. Ne uzimati kredit za svadbu

Ako vi planirate da iz sopstvenog budžeta izdvojite novac za svadbu – počinjite štediti novac ranije (po mogućnosti pola godine ranije). Utvrdite zajedno koliko novca vi spremate i želite da potrošite na svečanost, razdelite tu sumu na količinu meseca koji su ostali do svadbe i počinjite ostavljati novac sa strane. Najbolji način – svakog meseca ekonomišite u razmeru od 20 posto.

Možete otvoriti račun u banci ili izvaditi posebnu debitnu karticu. Rashodi na svečanost su potrebni da budu srazmerni vašem ukupnom nivou prihoda. Svadba je, bezuslovno, jedan od navažnijih dana u životu, ali nije potrebno da se dovodi sve do absurda, i da se počinje porodični život sa otplaćivanjem kredita.

Princip br. 6. Skupo – ne znači dobro

Reči „svadba“ i „ekonomičnost“ se teško podudaraju. Ali to ne znači da za svoj praznik vi trebate izabrati sve najskuplje. Ne merite sve cenom. Neće u svakom skupom restoranu biti idealni menadžer. Zato na početku postavite cilj – izabrati kvalitet određene usluge, a ne sve meriti visokim cenama.

Emilija venčanja

Emilija venčanja

Princip br. 7. Ne odlagati sve za posle

Počinjite planirati svadbu ranije i to će vam pomoći nabrati potrebnu sumu ali izabrati najbolje organizatore i dekoratere i dobiti najbolju i najpogodniju cenu za njihove usluge. Zakazujući šivenje venčanice za dve sedmice do svečanosti vi plaćate više za hitnu uslugu. Zato je bolje da sastavite podroban grafik pripreme – napišite zadatke i kada vam ih je neophodno rešiti.

Ne planirajte ništa ozbiljno poslednje nedjelje pred svadbu: prvo, pre svega, vama će se svejedno nakupiti spisak obaveza na koji vi niste računali ranije, a drugo, pred svadbom vam je potrebno odmoriti i odvojiti vreme za sebe, a ne raditi dekoraciju noć pred svečanost.

Princip br. 8. Računati na dodatne troškove

Nepredviđeni troškovi će uvek biti! Jednostavno primite ih kao činjenicu i sigurnije odvojite 5-10 procenata iz budžeta na rashode koje vi ne možete isplanirati. To mogu biti kako sitnice, o kojih u predsvadbenoj euforiji vi lako zaboravljate (pozivnice, ukrasne trake za bukete, svećnjaci za sveće i dr.), tako i sasvim nepredviđene situacije (naprimer, nešto ste zaboravili kod kuće i morate se vratiti taksijem da to uzmete, ili neko prolije vino na vašu venčanicu, ili deo dekoracije koji ste iznajmili slučajno se polomi i sl.)

Princip br. 9. Biti realan

Možda ste maštali o torti na deset spratova ili venčanicu od imanentnog dizajnera. Ako u realnom životu vi ne možete sebi to priuštiti, nije potrebno da se uznemiravate zbog toga – ekonomisati nikako ne znači zaboraviti na svadbu o kojoj ste maštali. Ta ista torta može biti malo manja ili venčanica iz domaćih kolekcija malo jeftinija.

Na svakoj svadbi se nađe nekakva interesantna ideja, u raznim magazinima – milion predloga. Jednostavno, jednom za svagda, recite sebi da je nemoguće za jedan dan realizovati sav taj potok „inspiracije“. Učite se ceniti svoje mogućnosti u realnim okvirima i najvažnije trezveno. I zapamtite da je najvažnije na dan svadbe – da se vi i vaša porodica budete na jednom mestu, a ne raditi na dekoraciji.

Princip br. 10. Ne upoređujte svoju svadbu sa drugim svadbama

Pri formiranju budžeta za svadbu ne upoređujte svoju svečanost sa drugima. Neko hoće Limuzinu, a drugima je lepša kočija, ili sl., neko zove na svadbu 200 zvanica a neko 50. Tu je pitanje prioriteta. To je samo vaša svadba i neka ona bude unikatna i neponovljiva u svemu!

 

Do sledećeg čitanja,

Vaš tim Emilija venčanja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *