Proin dui sodales imperdi sit sapien fames ac luctus
9. мај 2014.
ORGANIZACIJA DEVOJAČKIH VEČERI
25. мај 2017.

Kako prebroditi strah od vezivanja kod oba partnera ?

Ovaj danjašnji blog će govoriti o počecima veze i kako parovi koji ulaze u ozbiljnije veze a pogotovo muškarci imaju strah od vezivanja. Kako ga prebroditi i kako pomoći oba partnera da ga prevaziđu ?

Isto tako ovaj blog je posvećen ženama koje imaju partnera koji imaju ovaj problem a i muškarcima koji imaju parterke sa ovim problemom. Danjašnji blog možda na prvi pogled nema toliko veze sa venčanjima ali ako ga pročitate do kraja videćete da je i te kako bitan da može da vam pomogne da skinete kočnice koje vam ne daju da vašu vezu podignete na viši nivo. Pa zašto da ne i krunišete brakom. Jer, zapravo početak svake veze ima šansu da dovede do venčanja odnosno braka. Zar ne ?
Ako ste muškarac koji ima vezu koja se može nazvati ozbiljnom i ako se plašite vezivanja i braka, u suštini ovaj teks će vam pomoci da prevaziđete.
Pa da počnemo.

Sam izraz “strah” od vezivanja nastao je 1987. godine zahvaljujući knjizi ,,Čovek koji nije sposoban da voli“, da bi se kasnije nastavilo sa proučavanjem ove pojave na osnovu knjige „ On je uplašen, ona je uplašena“ . Na taj način se sugerisalo da ne postoje razlike između polova, kada je u pitanju strah od obavezivanja.
Negde sam davno pročitao da većina muškaraca ima strah od vezivanja i da dosta njihovih partnerki brine oko toga da ne kažem pate (gruba je reč). Po psihološkim tumačenjima strah od vezivanja predstavlja želju muškarca da se ulazi u ozbiljnije veze. Tada ulaze u kratkotrajne veze koje se uglavnom loše završavaju. „ Strah od vezivanja uključuje izbegavajuće ponašanje (strah generalno podstiče osobu na izbegavanje objekta kojeg se plaši), osoba nastoji da izbegne vezivanje i svaku vrstu initimizacije koja podrazumeva invenstiranje emocija i emocionalnu razmenu.

Osobe koje se plaše vezivanja imaju u svojoj životnoj istoriji bolna iskustva odbacivanja i povređivanja od strane osoba koje su za njih bile važne tokom razvoja, tu je pre svega reč o članovima porodice ali i bivšim partnerima. Vezati se za nekoga znači otvoriti se za drugog, imati poverenje u drugog. Ove osobe ne veruju drugima, strepe od mogućeg odbacivanja, kritike, prevare ili razočarenja, jer misle da će ih drugi odbaciti kada ih zaista upoznaju. Više o tome možete pročitati I na: (http://www.stetoskop.info/Strah-od-vezivanja-i-bliskosti-4956-c20-content.htm)

Strahovi koji su vezani za ovo potiču od najranijeg detinjstva.
Kako izbeci ovakva stanja ?? Ee pa to je za neke pitanje od milion dolara. Šalim se naravno.
Ovaj nazovimo ga probem se može izbeći ako partneri zajedno rade na prevazilaženju istog. Parovi moraju da razgovaraju i da pre svega razumeju probleme druge strane. Osuđivanje, ismevanje ili nesto slično tome je nesto najgore što možete uraditi svom parneru. Glavna reč je RAZUMEVANJE.
Naravno da ćete reći da problem koji neko ima godinama odnosno od detinjstva, se ne može rešiti samo razgovorom. E to je delimično tačno. Zapravo razgovor je suštini sve. Razgovorom (naravno lošim ) ste i došli do problema koji zapravo imate odnosno stanja koje želite da promenite. Možete ražmišljati i terapeutskim metodama, raznim savetovalištima za parove, itd.
Ako želite da prevaziđete ovaj strah pre svega zbog sebe i zbog vaše parterke treba da pre svega shvatite da je ozbiljna veza koja može da se kruniše brakom možda i najlepša stvar koju imate.

vencanja organizacija dekoracija emilija agencija

Prvi korak je u tome da prihvate da je veza upravo to, mozda najlepša stvar koju imate a ne nešto sto ce vam delovati kao gubitak slobode ili nečeg drugog. Pokušajte da se posvetite partnerki/partneru maksimalno. Ne plašite se pokazivanja emocija. Najvažnija stvar da prepoznate da li je to taj/ta partner/ka koji ili koja zaslužuje da zbog nje prevaziđete ovo.
Druga stvar koju treba da uradite je da ja da se u praksi trudite i načinite prve korake ako želite da vaša veza uspe. Svaka veza na početku obiluje strastima. Ali svaka ozbiljna veza se ne dovodi u pitanje ako se strast malo stiša ili ako partner/ka postavi pitanja o vašoj zajedničkoj budućnosti. Oslobodite se toga i razgovarajte slobodno sta zelite oboje od vaše veze, naravno i o budućnosti.
I za kraj. Ovo nije proces koji se moze završiti za kratko vreme. Ali ako je vaš partner koga ste odabrali vredan/a toga, zapravo ima smisla boriti se za vezu i pomoći partneru da prevaziđe ovaj strah.
Fobija od obavezivanja zasnovana je na iracionalnom strahu od gubljenja individualnosti i nezavisnosti. Ipak, mnogo više možete dobiti prepuštajući se svemu što veza nosi. Naravno da iskorak iz vaseg svakodnevnog šablona nosi sa sobom i rizik, ali na kraju, videćete da prednost zajedništva nadmašuje gubitak slobode.
Kada vezu krunišete brakom vaša veza ce dobiti na punom sjaju I verovatno da više nikada necete imati ovaj problem. Ali ga morate rešiti da bi ste došli do tog nivoa veze i posvećenosti. A kada ga rešite u sta ne sumnjam, videćete da će vam sve izgledati lepše I da ćete se osećati mnogo sigurnije.
Da li su vam ovi saveti značili ? Podelite ovaj tekst sa prijateljima, I ostavite komentar sa svojim iskustvima. Delite blog na društvenim mrežama.
Do sledećeg čitanja pozdrav,
Vaš, Nikola.

 

4 Komentari

 1. Marija каже:

  Bas lep i koristan tekst. Zelim vam svu srecu sa daljim radom na blogu. Pozdrav.

  • admin каже:

   Hvala Marija na komentaru. Ako imate neku sugestiju ili nešto o čemu bi ste voleli da pišemo na blogu rado cemo Vam pomoći. Pozdrav sve najbolje. 🙂

 2. Valentina каже:

  Poštovani, veoma mi se dopada Vaš rad, tekst je super i jako koristan. Pozdrav! 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *